konopny poradnikKategorie: Eko i zdrowie, Moda i uroda, Kulinaria Liczba wpisów: 47, liczba wizyt: 91973 |
Nadesłane przez: napapa1 10-02-2023 08:29
Już niedługo czyli 14.02. obchodzimy walentynki znane również jako święto zakochanych. W ten dzień często wręczamy sobie upominki bądź spędzamy dzień w romantyczny sposób. Wiele osób lubi celebrować wspólne chwile np. eksperymentując w kuchni, tworząc wyjątkowe potrawy i miłosne eliksiry Pośród takich miłosnych eliksirów znalazło się „Walentynkowe kakao na lepszy nastrój”.
Pomysł na prezent walentynkowy od serca.
Walentynkowe kakao możemy przyrządzić zarówno w formie prezentu lub jako rytuał i dodatek do romantycznej kolacji. Receptura „walentynkowe hot cocoa” została opracowana ze składników, które mają poprawić nastrój, zrelaksować ciało i zwiększyć libido poprzez wsparcie układu endokannabinoidowego.
Kakao, róża i susz konopny to 3 główne składniki tego energetyzującego napoju.
Jak wiemy kakao zwiększa ilość anandamidu w ciele, a ten endokannabinoid potrafi wprowadzić nas w stan euforii. Dodatkowo kakao zawiera fenyloetyloaminę : znaną jako „cząsteczka miłości”, fenyloetyloamina jest substancją chemiczną uwalnianą również przez mózgi zakochanych i szczęśliwych osób po stosunku. Ma to również wpływ na libido.
CBD pochodzące z konopi ( znajduje się np. w herbacie konopnej) odpowiada za rozluźnienie i homeostazę naszego organizmu. Sprzyja odprężeniu i poprawie nastroju.
Róża to najsilniejszy afrodyzjak, który swoje działanie zawdzięcza dużej ilości terpenów oraz obłędnym aromacie olejku eterycznego. Róża jest bogata w mircen terpenowy, który ma właściwości antydepresyjne, relaksujące i uspokajające, a sama roślina dzięki bogactwu składników odżywczych może wspomagać układ nerwowy.
Czas na przepis :
Miłosne kakao CBD na walentynki
Składniki
• 1 łyżeczka kakao w proszku
• 1 łyżeczka zmielonej herbaty konopnej (występuje również w wersji z różą)
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki dowolnego mleka
• 1-2 łyżeczki ulubionego słodzika np. miód lub lukrecja.
• 1/2 łyżeczki proszku różanego (lub susz konopny różany ogród)
Przygotowanie:
1. Podgrzej ½ szklanki wody w małym rondlu na średnim ogniu, aż zacznie wrzeć
2. Gdy woda się nagrzewa, umieść wszystkie suche składniki na dnie kubka
3. Wlej wodę do kubka i dobrze wymieszaj.
4. Dodaj mleko do rondla na małym ogniu; gdy prawie się zagotuje, zdjąć z ognia.
5. Wlej mleko do kubka z pozostałymi składnikami.
6. Udekoruj go np. jadalnymi płatkami kwiatów lub piankami marshmallow, albo bitą śmietaną.
Teraz pozostaje Ci się już tylko cieszyć i rozkoszować smakiem.
Więcej fajnych pomysłów na stronie