Inspirująca kuchniaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 2, liczba wizyt: 8175 |
Nadesłane przez: Makaronka 10-12-2019 13:39
Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek - są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?
To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.
Prezent od serca
Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!
Mąka to podstawa
Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.
Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
- 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
- 150 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Krem piernikowy:
- 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
- słoik powideł śliwkowych Łowicz
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
- cukrowe gwiazdki
- świeża żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Tarta:
Krem piernikowy:
KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
- 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 180 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 60 g kakao DecoMorreno
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie: