KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 333035 |
Nadesłane przez: Dunia 09-11-2014 13:21
Chyba jakaś kapryśna stałam się ostatnio.
Nie smakują mi sklepowe wędliny, nazywane nawet wiejskimi lub domowymi. Nawet w chlebie tym droższym czuję dodatki wzbogacające i utrzymujące dłużej świeżość. A o ogórkach konserwowych mam też złe zdanie. Są za kwaśne i za mało aromatyczne.
A że mam teraz więcej czasu, to wracam do pieczenia chleba.
Dzisiaj z konieczności pszenny i na drożdżach. Ale za to szybciej go przygotowałam i upiekłam.
Miałam też wczoraj upieczoną karkówkę i schab. Az szafki robiącej za spiżarkę wystawiłam sloik ogóreczków z działki.
Wyrabiać je na stolnicy do momentu gdy będzie odchodzić od rąk. Czasem lekko podsypując mąką aby nie przywierało do stolnicy. Uformować kulę , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Do wysmarowanej olejem formy wyłożyć ciasto , uformować bochenek rękoma zwilżonymi ciepła wodą , Poczekać aż znowu wyrośnie, posypać kminkiem lub czarnuszką .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny.