KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320660 |
Nadesłane przez: Dunia 12-10-2014 10:19
Kiedyś dawno, dawno temu w każdą niedzielę rano robiłam ulubiony omlet moich dzieci i męża.
I dzisiaj wróciłam do tej tradycji. Teraz robić będę dla mojego męża i mamy . No i dla siebie.
Składniki:
Jajka ilość dowolna. Ale przeciętnie 2 na osobę ( dla męża 4 )
Farsz dowolny. Najczęściej wędzony boczek, szynka lub pieczarki
Cebulka
Pomidory
Starty żółty ser
Troszkę posiekanego szczypiorku
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Farsz można przygotować wcześniej .
Pokrojony boczek przesmażyć na odrobinie masła.
Dodać pokrojoną cebulkę i wędlinę lub pieczarki.
Jajka rozbić widelcem w wysokim naczyniu
Dodać troszkę mleka, soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Na rozgrzaną patelnie wyłożyć odrobinkę masła i wylać jajka.
Na średnim ogniu podgrzewać lekko podważając brzegi.
Na lekko ścięte jajko wyłożyć farsz, położyć pomidory i posypać serem.
Przykryć pokrywką i jeszcze kilka minut podgrzewać na małym ogniu. Tak aby ser stopił się a pomidory lekko podgrzały.
Zsunąć omlet przy pomocy łopatki.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego!!!