KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 333048 |
Nadesłane przez: Dunia 13-08-2014 22:23
Obrodziły mi posadzone wiosną pomidorki koktajlowe. Ale są takie delikatne, że przy każdym mocniejszym poruszeniu gałązką , opadają takie zielone maleństwa.
Nie lubię gdy coś mi się marnuje i przypomniałam sobie, że moja teściowa do sałatki warzywnej na zimę dodawała zielone pomidory. A więc czemu nie małe zielone koktajlowe pomidorki?
Jak pomyślałam, tak uczyniłam.
Składniki:
Zielone pomidorki koktajlowe
Cebula
Papryka czerwona i żółta
Marchew
Ogórki
Kapusta
2 ząbki czosnku
Piórka koperku
Olej
Porcji nie podaję. Ważne aby było proporcjonalnie wszystkich składników tyle samo.
Przygotowanie:
Pomidorki pokroić w plasterki, cebulę w półtalarki, Paprykę oczyszczoną pokroić w paseczki, marchew zetrzeć na "jarzynówce", ogórki pokroić w plasterki, kapustę poszatkować, czosnek pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa wymieszać i posolić. Przetrzymać co najmniej przez noc.
Wyłożyć na durszlak i odcedzić sok.
Do garnka wyłożyć odsączone warzywa i zalać zalewą z wody, octu, miodu i soli + przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liść laurowy). Warzywa mogą być tylko przykryte.
Gotować 5 minut od momentu zagotowania.
Warzywa odcedzić na sicie.
Do wyparzonych słoiczków nakładać sałatkę ugniatając łyżką.
Wlać do słoiczków troszkę zalewy i widelcem rozprowadzić do dna.
Na wierzch położyć kilka piórek zielonego kopru a na koniec łyżkę oleju.
Osuszyć ręcznikiem papierowym brzegi słoiczków i zamknąć.
Pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania.
Słoiczki wybrać z garnka i przewrócić do góry dnem aby zamknęły się szczelnie.
Gdy lekko wystygną odwrócić słoiczki .
I jeszcze jedna uwaga!!! Nie wylewajcie soku po ugotowaniu warzyw w zalewie. Zlejcie do słoika. Będzie idealny do zakwaszenia zupy buraczkowej lub kapuśniaku ze słodkiej kapusty.