KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320589 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-04-2017 20:11
No i zaczęłam świętować kulinarnie.
Dzisiaj upiekłam klopsa z jajeczkami przepiórczymi i dużą ilością zielonej pietruszki.
Składniki:
1 kg drobnego mięsa wieprzowego
2 jajka
12 jajeczek przepiórczych
1 pęczek natki pietruszki
Po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano, bazylii, lubczyku.
Sól i pieprz czarny świeżo zmielony
bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić, doprawić solą , pieprzem czosnkiem ( nie za dużo), przyprawami typu włoskiego ( oregano, bazylia, tymianek, lubczyk) . Dokładnie wymieszać i wyrobić rękoma. Szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 dobę. W tym roku był to balkon, bo była temperatura lodówkowa.
Mięso wystawić do kuchni aby lekko nabrało wyższej temperatury .
Następnie dodać posiekaną zieloną pietruszkę i 2 jajka.
Dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy wyłożyć jedną część mięsa. Na nim położyć w lekkie zagłębienia jajeczka.
Przykryć szczelnie drugą częścią mięsa.
Wyrównać lekko dociskając.
Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 150 stopni , a następnie w temperaturze 190 stopni zarumienić.
Nadesłane przez: Dunia dnia 26-03-2017 09:16
Dzisiaj mija dwa miesiące od momentu gdy zmieniłam swój sposób odżywiania.
I efekty są zadowalające. Nie jakieś tam spektakularne. Ale moje.
Kilogramów mam o 4,5 mniej.
A obwody zmniejszyły się odpowiednio: biust 11 cm , talia 9 cm i biodra 8 cm. Nie żałuję żadnego kilograma i żadnego centymetra. Nawet tego w biuście, bo jeszcze sporo ich mam.
Zdarzyło mi się zgrzeszyć kawałkiem czekolady lub ciasta. Ale naprawdę kawałkiem. Dzisiaj zjem kawałek tortu, bo idziemy do Alusi na urodzinki.
Od dzisiaj wprowadzam masaże szczotką pewnych całego ciała. I nacieranie oliwą z oliwek. Aby było jędrne i nie suche. Może to bedzie nie koniecznie codziennie , ale kilka razy w tygodniu.
A poza tym dalej będę trzymać się ściśle wytyczonego celu. I może z czasem osiągnę zadowalające wyniki.
Nadesłane przez: Dunia dnia 19-03-2017 15:06
Zachciało nam się i żeberek i kapusty duszonej . Takiej podobnej do wigilijnej. Ale jakoś dzisiaj leniwa jestem. Więc wymyśliłam potrawę z serii jednogarnkowej.
Żeberka z kapustą duszone w piekarniku.
Składniki:
0,5 kg żeberek ( trójkąty)
1 kg kiszonej kapusty
Kawałek wędzonego boczku
1 duża cebula
1 opakowanie suszonych borowików
2 ząbki czosnku
Pieprz ziołowy
Majeranek
Przyprawa typu warzywko
Przyprawa do żeberek
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać
Żeberka podzielić na kawałki
Cebulę, boczek i czosnek pokroić. Wyłożyć do brytfanny. Wysypać na to suszone grzyby.
Wyłożyć kapustę, posypać pieprzem , warzywkiem.
Wyłożyć na kapustę żeberka osypane z obu stron przyprawą.
Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na trzy godziny w temp. 150 stopni.
W tak zwanym międzyczasie zaglądać i jeśli potrzeba lekko wymieszać i podlać wodą w niewielkiej ilości. W trzeciej godzinie można zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Jeżeli wydaje nam się, ze kapusta jest za kwaśna, można dodać kilka łyżek miodu i wymieszać dokładnie z podduszoną kapustą.
Podać z ziemniakami albo żytnim lub razowym chlebem.
Smacznego!!!