KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 330720 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 24-07-2016 15:40
Lato jest cudowną porą roku. Plony z działki pozwalają na zdrowe odżywianie się. Bez chemii i wspomagaczy wzrostu. Czasem są to plony niższe niż się spodziewamy. Ale o niebo zdrowsze i smaczniejsze.
Teraz jest czas fasolki szparagowej, którą przrabiam na rózne sposoby.
Dzisiaj proponuję Wam prostą sałatkę:
Sałatka z fasolki szparagowej i kalafiora.
Składniki:
W dowolnych ilościach lecz proporcjonalnych.
Fasolka szparagowa zielona i żółta ugotowana al'dente.
Kilka różyczek ugotowanego al'dente.
2 garście startego oscypka.
1 ząbek czosnku.
Garść posiekanego koperku
Mix pestek ( słonecznik, dynia , pinia) lub( słonecznik, dynie, sezam)
Kilka łyżek oleju słonecznikowego.
Sól i pieprz świeżo zmielony.
Sposób przygotowania:
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki
Kalafior dzielimy na różyczki. Dodajemy na końcu .
Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Musi być.
Fasolkę mieszamy z czosnkiem i olejem.
Dodajemy oscypek.
Solimy i dodajemy pieprzu i koper.
Mieszamy i na koniec dodajemy kalafior .
Jeszcze lekko zamieszamy i posypujemy ziarnami.
Nadesłane przez: Dunia dnia 01-10-2015 16:58
W lesie mnóstwo grzybów. Ludzie niosą je koszami. A mnie jest żal. Bo mój mąż nie lubi grzybów jeśc ani zbierać. A ja uwielbiam i jedno i drugie.
A więc zrobiłam dzisiaj pierogi z farszem pieczarkowym. Na zasadzie : jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
Składniki:
Ciasto tradycyjnie :
500dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka masła i 1/2 szklanki ciepłej wody.
Farsz :
500dag pieczarek drobno pokrojonych
3 średnie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyścić i opłukać. Nie trzymać długo w wodzie.
Osuszone w ręczniku papierowym drobno pokroić.
Cebulę pokroić też drobno i przesmażyć na maśle.
Dodać pieczarki i smażyć do momentu gdy wyparuję woda.
Do ostudzonych pieczarek dodać bułkę tartą i wymieszać dokładnie.
Z ciasta wykrawać krążki, umieścić łyżeczką farsz i zawinąć.
Wkładać do wrzącej wody, gotować na mniejszym ogniu i gdy wypłyną pogotować 2 minuty i wyjąć.
Polać usmażonymi skawrkami z boczku i z cebulką. Można dodać troszkę masła . Będzie jeszcze lepszy smak i ciut więcej tłuszczu.
Nadesłane przez: Dunia dnia 06-08-2015 18:18
I jeszcze coś z cukinii.
Ketchup.
Składniki:
1 duża cukinia
Cebula ( po pokrojeniu 1/3 objętości cukinii)
Przecier pomidorowy ( koncentrat) 400g
!/2 szklanki octu jabłkowego 6%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu naturalnego
1/2 łyżeczki chili lub pieprzu cayenne. Nie musi być aby zrobić wersję łagodną.
2 łyżki soli morskiej.
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrązyć i pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić drobno.
Dodać sól i wymieszać.
Dodać ocet i cukier.
Gotować 20 minut.
Dodać przyprawy i przecier
Gotować 20 minut
Zmiksować.
I jeszcze raz zagotować.
Przełózyć do słoiczków i zapasteryzować.