Przysmaki szwedzkiej kuchniKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 12, liczba wizyt: 33931 |
Nadesłane przez: ULA 03-02-2011 14:56
Składniki na 4 porcje:
świeża cebula
duża marchew
około 600 g kopru włoskiego
masło
2 szklanki bitej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka tymianku
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
5 jaj
2 szklanki tartego sera
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz cebulę i marchew i pokrój je razem z koprem. Usmaż wszystkie warzywa na maśle. Wlej do nich śmietanę, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz - wszystko razem gotuj około 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wbij do tego jaja, dodaj ser i wymieszaj. Wszystko wlej do wysmarowanego naczynia żaroodpornego lub blaszki (najlepiej z wyjmowanym dnem, o średnicy około 24 cm). Piecz w dolnej części piekarnika około 40 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno, udekorowane ziołami lub natką pietruszki. Podawaj z pieczywem, sałatą i oliwkami.