sernik z czekoladąKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 10526 |
Nadesłane przez: monik231 30-11-2010 16:09
Sernik z czekoladą
Przepis na pyszny czekoladowy sernik z rodzynkami i skórką cytrynową. Sernik z czekoladą - bez pieczenia ciasta na spód, wystarczy wyłożyć ciastka herbatniki. Doskonałe ciasto na święta i rodzinne spotkania.
Składniki: MASA SEROWA
1 kg tłustego sera
4 ugotowane ziemniaki (średnie)
40 dag cukru
16 g cukru waniliowego
8 jajek
20 dag masła śmietankowego
20 dag rodzynek sułtanek
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
POLEWA CZEKOLADOWA
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietany kremówki 30%
ciastka herbatniki na spód
płatki migdałowe do dekoracji
Przepis na masę serową: Ser i ziemniaki zmielić 3 razy w maszynce do mielenia. Dodać miękkie masło i zmiksować na gładką masę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i dodać do masy serowej. Następnie dodać spażone, osuszone rodzynki oraz startą skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać ciastka herbatniki. Ciastka można posypać kakaem przez siteczko. Następnie przełożyć masę serową. Sernik piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C.
Przepis na polewę czekoladową: Śmietanę wlać do garnka i podgrzać. Następnie dodać połamaną czekoladę i dalej podgrzewać, aż do stopienia czekolady. Należy cały czas mieszać, aby polewa nie przypaliła się.
Ostudzony sernik równomiernie posmarować polewą i pozostawić do zastygnięcia. Udekorować płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce...Zyczę smacznego