KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320695 |
Nadesłane przez: Dunia 11-09-2014 20:33
Zakupiłam cały wór papryki. Będzie konserwowa na zimę. Ale...przecież nie odmówię sobie zrobienia obiadu z tejże papryki.
Składniki:
6 papryk
1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
kasza kuskus w ilości odpowiadającej ilości mięsa
dużo posiekanego koperku
zioła w moim przypadku mieszanka suszonych ziół z ogródka ( oregano, tymianek, cząber, bazylia, szałwia)
Sól, pieprz , masło, troszkę mąki.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy kaszkę kuskus . 1/2 szklanki kaszy wsypujemy do miski , posypujemy odrobiną soli , dodajemy łyżeczkę masła i zalewamy wrzącą wodą 1 cm ponad kaszę. Mieszamy i przykrywamy pokrywką. Po 5 minutach jeszcze raz mieszamy . Jeśli jest za twarda, to dolewamy troszkę wrzątku, mieszamy i przykrywamy. Teraz już będzie dobra.
Na maśle przysmażamy pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem
Kaszę, dymkę, koper i przyprawy mieszamy z mięsem.
Z papryki odkrajamy kapelusze, czyścimy i napełniamy farszem.
Układamy w brytfannie, dodajemy przyprawy ( można dodać troszkę warzywka lub kostkę rosołową), dodajemy kilka wiórków masła i wstawiamy do piekarnika . Dusimy w temp. 150 stopni około 1,5 godziny.
Ostrożnie wyjmujemy paprykę
a sos zagęszczamy mąką i śmietanką.
Wstawiamy do piekarnika aby sos zagotował się a następnie do niego ponownie wkładamy paprykę i chwilkę jeszcze dusimy.
Podajemy z ziemniakami purre.