KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320698 |
Nadesłane przez: Dunia 17-03-2014 16:23
Miała być zapiekanka z jabłkami i ze śliwkami. Ale śliwek nie było w sklepowej zamrażarce. Były wiśnie. I bardzo dobrze!!! Bo zapiekanka wyszła pyszna!!!
Składniki:
2 torebki ryżu,
3 duże jabłka,
2/3 opakowania mrożonych wiśni lub śliwek,
1/2 l mleka
3 jajka ,
1 kartonik śmietanki 30%
masło do wysmarowania formy
i bułka tarta do jej wysypania
cukier, cynamon, goździki
Sposób przygotowania:
Ryż wkładamy do osolonej wody i gotujemy . Musi być jeszcze lekko twardy.
Odcedzamy ryż z wody i wysypujemy do garnka . Dolewamy mleka tak aby ryż był przykryty na 1cm.
Dodajemy laski wanilii. ( Trzymam w słoiczku takie po oczyszczeniu z ziarenek do różnych ciast).
Zagotowujemy i wyłączamy. Zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny. Ryż wchłonie cale mleko i stanie się kleisty. Spokojnie wychodzimy na spacer albo na zakupy.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce.
Ryż dzielimy na 2 części .
1 część wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
Rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy cukrem i cynamonem oraz rozkladamy kilka goździków. Wszystko według własnego smaku.
Wykładamy jabłka a na nie wiśnie lub śliwki.
Posypujemy cukrem i cynamonem.
Wykładamy resztę ryżu .
W garnuszku rozbijamy jajka ze śmietanką , cukrem i cynamonem i równomiernie wylewamy na ryż.
Wkladamy formę bez przykrycia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę albo ciut więcej . Tak aby ryż zezłocił się.
Wystawiamy z piekarnika i czekamy az trochę wystygnie. Będzie lepiej kroił się.
Smacznego!!!