KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 320668 |
Nadesłane przez: Dunia 02-02-2014 19:21
Naszło mnie dzisiaj na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto.
Wyszło przepyszne. I to nie jest sernik!!!
Niektórzy nazywają je "styropian". Ja wolę nazwać je "kokosowe cudo"
A oto przepis :
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
5 żóltek
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
kilka kropel aromatu migdałowego.
Dżem morelowy.
Masa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 duży budyń śmietankowy
2 opakowania po 400g gęstej śmietany 18 %
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem i aromatem.
Dodać masło , posiekać i rozetrzeć palcami .
Wyrobić ciasto na kulę.
Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki . A drugą wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką blaszkę.
Teraz przygotowujemy masę.
5 białek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier ciągle ubijając.
Dodajemy po troszkę budyń, proszek do pieczenia , mąkę ziemniaczaną , śmietanę a na koniec wiórki kokosowe.
Na ciasto wyłożyć dżem .
A na dżem wyłożyć masę śmietanowo-kokosową.
Na całość starkować na grubej tarce drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Smacznego!!!
Uwaga ciasto musi przestygnąć około 2 godzin. W tym czasie zastawić należy drzwi przed domownikami.