Jak wyczyścić piekarnik – sprawdzone naturalne sposoby - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak wyczyścić piekarnik – sprawdzone naturalne sposoby

Jak wyczyścić piekarnik – sprawdzone naturalne sposoby

Autor zdjęcia/źródło: Jak wyczyścić piekarnik@flikr.com/Michael Schwern

Czyszczenie piekarnika to chyba jedna z mniej przyjemnych domowych czynności. Nie lubisz tego robić i odkładasz z tygodnia na tydzień, ale w końcu nadchodzi ten czas, kiedy go musisz umyć. Jak wyczyścić piekarnik? Okazuje się, że nawet ten najbardziej zabrudzony da się wyczyścić.

Jeśli jeden sposób nie pomoże, spróbuj drugiego! Wreszcie uda ci się znaleźć idealny sposób, który przyniesie zamierzony efekt. Nie wszystkie chemiczne środki do czyszczenia  powinny mieć kontakt z żywnością, a wręcz większość z nich takiego kontaktu mieć nie może. Więc, jak wyczyścić piekarnik? Najlepsze będą sposoby z użyciem prostych naturalnych środków jak ocet, soda oczyszczona i para.

Mycie zacznij od kuchenki

Wszystkie gałki wyczyść  płynem do naczyń przy pomocy szczoteczki do zębów.
Szybę w drzwiczkach do piekarnika posyp sodą i przykryj mokrym ręcznikiem papierowym. Po kilku minutach usuń ręcznik, a szybę przetrzyj wilgotną szmatką.
Zawiasy w kuchence przetrzyj jedynie wilgotną szmatką.  Nie namaczaj jej zbytnio w wodzie, gdyż zawiasy mogą zacząć skrzypieć.
Wentylator raz w miesiącu przecieraj wodą z octem lub sodą w proporcjach 2 łyżki na litr.
Jeśli dotąd tego nie robiłaś, a wentylator jest dosyć brudny, lepiej zastosuj piankę do grilla.

Czyszczenie rusztu

Jest dość pracochłonne i uciążliwe. W przypadku silnego zabrudzenia, ruszt  powinnaś na całą noc włożyć do miski lub wanny i zalać czystym, gorącym octem. Pozostaw go tam na noc, a  rano wyszoruj go ostrą szczotką i spłucz.

Czyścimy piekarnik

Gdy jest lekko zabrudzony, potraktujmy go samą wodą.  Do naczynia żaroodpornego  wlej  jedną szklankę wody, wstaw je do piekarnika i nastaw go na 30 minut na około 50 st.C. Para wodna zmiękczy bród, który bez problemu usuniesz gąbką z płynem do mycia naczyń.
Gdy piekarnik jest brudny nagrzej go do 65C, a następnie wyłącz. Na najwyższej półce postaw małą miseczkę z roztworem amoniaku, a na najniższej garnek z wodą. Zostaw wszystko na noc, a rano wyjmij i umyj piekarnik roztworem amoniaku, wody i płynu do mycia naczyń. Uważaj przy piekarniku gazowym!!! gaz musi być na 100% odłączony. Gdy nie masz amoniaku, świeże przypalenia możesz przetrzeć octem i rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Gdy ostygnie, wystarczy przetrzeć go wilgotną szmatką.
Bardzo brudny i przypalony piekarnik wyczyść papką zrobiona z 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki sody oczyszczonej i łyżeczki płynu do mycia naczyń. Wodę możesz zastąpić octem, ale wtedy musisz zwiększyć ilość sody. Papkę nałóż albo na same plamy, albo na cały piekarnik.  Zostaw ją na kilkanaście minut, a później dokładnie spłucz mokrą gąbką wodą i wytrzyj do sucha. Gdy piekarnik jest bardzo brudny, może będzie wymagał powtórnego czyszczenia.

Przy nowszym modelu piekarnika wystarczy włączyć go i nastawić  na termioobieg. Wstawione do niego naczynie żaroodporne z wodą zaparuje całą kuchenkę i sprawi, że brud namięknie  i łatwo da się go usunąć.

Nie używaj do piekarnika ostrych środków czyszczących i ostrych przedmiotów i pamiętaj, że w trakcie jego czyszczenia musi być odłączony od prądu i wystudzony.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Patelnia ceramiczna czy teflonowa?>>

Eko porządki – wystarczy soda i ocet>>